Burgemeester Leendert de Lange verzorgde een “preek van de leek” tijdens deze speciale Paaseditie van ‘Liefs uit Wassenaar’. Lees hier nog eens na wat hij vertelde. Het hele programma is hier terug te beluisteren. Wilt u ook een bijdrage geven aan de Wassenaarse voedselbank, kijk dan hier. De totale opbrengst van de collecte wordt verdubbeld door ons. Kijk nu al naar de reportage die Omroep Midvliet maakte. Op ons eigen YouTube kanaal volgt later deze week een compilatie met beelden van deze ochtend. Eerder schreef Omroep Midvliet al over de komst van de burgemeester naar onze kerk.
Paasboodschap van Burgemeester de Lange
Het is Paasmorgen 12 april 2020. Niet zomaar een Paasmorgen, want we bevinden ons in bijzondere tijden. Waar overal in Nederland evenementen worden verboden en mensen in onzekerheid leven, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs dat het beleggen van religieuze bijeenkomsten mogelijk blijft onder een aantal strikte voorwaarden. En dus worden er overal in het land via opnames, filmpjes en livestreams kerkdiensten georganiseerd. Hoewel dat soms best wennen is, creëert het ook ruimte voor vernieuwing en verbinding. Overal in Nederland komt de kerk, van links tot rechts en van orthodox tot vrijzinnig, in beweging. Samen zoeken zij verbinding met de mensen om hen heen en als kerken onderling. Zodat we elkaar toch kunnen blijven spreken, elkaar kunnen bemoedigen en elkaar kunnen blijven vasthouden, al is het digitaal.
Vrijheid is kwetsbaar
Deze tijd voelt ook paradoxaal. We stonden begin dit jaar in de startblokken om 75 jaar vrijheid in Wassenaar te herdenken en te vieren. Evenementen om te vieren dat we al 75 jaar in vrijheid kunnen leven, en herdenkingen waar we stilstaan bij de slachtoffers van de strijd om deze vrijheid. Je zou kunnen zeggen dat we 75 jaar geleden vochten tegen een ‘virus’ van totalitaire regimes. Een periode waarin mensen talloze vrijheden, en vaak zelfs hun leven, moesten inleveren. Nu, 75 jaar later, hebben we opnieuw te maken met een strijd. Een strijd tegen het coronavirus, een strijd tegen een onzichtbare vijand. Door alle maatregelen die genomen zijn om dit virus te bestrijden ontdekken we opnieuw hoe het voelt om vrijheden te beperken. We werken noodgedwongen thuis, kunnen niet op bezoek bij opa en oma, evenementen zijn verboden en we mogen niet samen boodschappen doen. Opnieuw zien we hoe kwetsbaar vrijheid is en moeten we ons aanpassen aan de omstandigheden, net als toen. Het werpt de vraag op hoe weerbaar wij als mensen zijn? Het coronavirus overrompelde de wereld. Sommigen reageren hierop met angst en onzekerheid, anderen komen meteen in de ‘doe-stand’ en worden actief. De een reageert pessimistisch en somber en de ander laat zich leiden door hoop en optimisme. Iedereen reageert anders in tijden van onzekerheid.
Elkaar vasthouden
Toen ik erover nadacht, besefte ik mij dat veel dingen een eindtijd hebben en dat de mens zich daar over het algemeen comfortabel bij voelt. Het maakt het tastbaar, concreet en overzichtelijk. Maar dat is nu niet het geval. Het is onbekend hoe lang de corona-crisis nog gaat duren, wat het virus precies voor gevolgen heeft en welke uitzonderlijke maatregelen er nog gaan komen. Eens te meer betekent dit dat we elkaar nodig hebben. In de menselijke behoefte naar houvast, verschijnt hier ook de behoefte aan ‘houd me vast’. Door het samen te doen, kunnen we hoop laten regeren in plaats van angst. Door elkaar vast te houden, door naar elkaar om te zien, door voor elkaar te zorgen. Uiteraard is door de maatregel van 1,5 meter afstand houden elkaar vasthouden in letterlijke zin vaak niet mogelijk, maar in figuurlijke en maatschappelijke zin natuurlijk wel. En dat gebeurt volop! Overal in Nederland worden nieuwe initiatieven bedacht. Zo is bijvoorbeeld het platform ‘Niet alleen’ tot stand gekomen, waarin talloze lokale organisaties en kerken hulp bieden in praktische vorm, bemoediging, gebed of gewoon een luisterend oor.
Ook in Wassenaar
Die prachtige initiatieven zijn er natuurlijk ook in Wassenaar, waar bijvoorbeeld dit weekend buiten bij verschillende verpleeghuislocaties wordt gezongen voor de oudere bewoners. Bovendien is er door een grote groep vrijwilligers een mondkapjesinitiatief opgezet die na vijf dagen tijd al 200 mondkapjes wist te leveren aan een zorginstelling.
Corrie ten Boom
Voor de ander klaar staan in tijden van nood staat ook centraal in het leven van Corrie ten Boom, de beroemde Nederlandse verzetsheldin uit de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog bood zij samen met haar vader en zus onderdak aan Joodse vluchtelingen aan de Barteljorisstraat in Haarlem. De geheime kamer van de onderduikers in het huis werd nooit ontdekt. Toch werden zij op 28 februari 1944 tijdens een inval van de Gestapo gearresteerd. Samen werden zij naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, dat later bekend zou komen te staan als het Oranjehotel. Vader Casper ten Boom stierf hier een maand na de inval op 85-jarige leeftijd. Corrie en haar zus Betsie kwamen in concentratiekamp Ravensbrück terecht. In tegenstelling tot haar vader en zus Betsie overleefde Corrie ten Boom de oorlog en stortte zij zich na de oorlog op wereldwijde evangelisatie met een boodschap van liefde, hoop, verbinding en vergeving. Thema’s die deze Paasmorgen ook wereldwijd verkondigd worden.
We zijn samen
Als uw burgemeester wil ik u oproepen elkaar figuurlijk en maatschappelijk vast te blijven houden en naar elkaar om te zien. Laten we ons met elkaar verbinden en elkaar bemoedigen. Dat mag de boodschap van Pasen zijn. Blijkbaar zijn we niet zo ver van elkaar verwijderd als men in deze tijd weleens denkt. We zijn samen, zelfs nu op afstand.Ik wens u een gezegend Paasfeest toe!